AKTA TAKAFUL 1984 PDF

AKTA TAKAFUL 1984 PDF

QR code for Akta Takaful Title, Akta Takaful satu analisis. Author, Abdullah Haji Hassan. Published, Export Citation, BiBTeX EndNote RefMan. Akta Takaful (Akta ) dan peraturan-peraturan & = Takaful Act (Act ) and regulations: hingga 5hb Januari / disusun oleh Lembaga. Akta Takaful by Malaysia., , International Law Book Services edition, in English.

Author: Faetaxe Shaktitaur
Country: Norway
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 2 February 2015
Pages: 137
PDF File Size: 6.86 Mb
ePub File Size: 2.62 Mb
ISBN: 584-4-91384-524-1
Downloads: 15353
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gagor

Dalam bahasa Arab, kata dasar bagi perkataan ‘Takaful’ ialah ‘Kafala’ yang bermaksud untuk manjamin, menjaga atau memelihara. Menurut akta Takaful”Takaful” maksudnya satu Skim yang berasaskan Persaudaraan, Perpaduan dan Bantuan bersama yang menyediakan Pertolongan dan Bantuan Kewangan kepada atka jika diperlukan di mana peserta-peserta sama-sama bersetuju untuk memberi sumbangan bagi maksud itu.

Secara amnya Takaful mempunyai tujuan yang sama dengan insurans konvensional di mana kedua-duanya merupakan instrument untuk membantu golongan yang tidak bernasib baik kerana ditimpa 19984.

  HIPERTEXTO Y LITERATURA JAIME ALEJANDRO RODRIGUEZ RUIZ PDF

Undang-undang Malaysia, Akta Akta Takaful – Malaysia – Google Books

Para ulama telah sepakat memutuskan Takaful sebagai ganti kepada insurans konvensional. Dasar ‘Tabarru’ tzkaful teras utama membina paksi Takaful.

Pengendali Takaful pertama di Malaysia ditubuhkan pada tahun Sejajar dengan itu parlimen telah 1948 Akta yang dinamakan Akta Takaful Sejak daripada penubuhan syarikat pertama takaful hinggalah kini, industri takaful telah berkembang dengan pesatnya. Satu sistem Perancangan Kewangan Islam yang pasti mampu memenuhi permintaan pasaran masa kini. Kebanyakan iklan bertemakan kecepatan melakukan proses tuntutan.

akta takaful « Qaulalhaq

Etiqa storms ahead to meet the priorities advocated by BNM. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Dicapai 22 Januari Diambil daripada ” https: Takaful Syarikat yang berpangkalan di Kuala Lumpur. Ruang nama Rencana Perbincangan.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam bahasa lain English Sunting pautan. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.